Rippikoulu

Päivitys 7.5.2021

Konfirmaatio lakkasi nyt seikkailemasta pitkin kesää, ja se pidetään 13.6. Muonion kirkossa. Rajoituksista riippuu joudutaanko jakaantumaan, vai saadaanko juhlia porukalla.

Sitä ennen käännämme katseen kohti ensimmäistä leiriä, eli aloitusriparia Muotkavaarassa (= Muotkavaaran entinen koulu, nykyinen Muotkavaaran nuorisomatkailukeskus, Kittilään päin mennessä Rovaniementien varressa, heti Äkäslompolon risteyksen jälkeen.)

Alla oleva info on jaettu leirikirjeen muodossa riparinuortenillassa perjantaina 7.5., ja muistin virkistykseksi sama myös tässä:  

Aloitusripari 21.-23.5.2021 Muotkavaarassa

Jes, viimein pala normaaliutta eli riparijuttuja leirin muodossa!!

Saavu leirille perjantaina 21.5. klo 18, omin kyydein.

Leiriltä siirrytään sunnuntaina kirkkoon, ja osallistumme siellä messuun. Messussa käymme myös ryhmänä ehtoollisella. Messu alkaa klo 11 ja kestää n. tunnin. Kirkkoon siirtymisessä tarvitsemme kotiväen kuljetusapua, ja he ovat myös tervetulleet messuun mukaan!

 Muista ottaa leirille mukaan

 • aluslakana ja tyynyliina sekä valintasi mukaan pussilakana tai makuupussi
 • pyyhe, peseytymisvälineet ja muut hygieniatarvikkeet
 • riittävästi vaihtovaatteita, ollaan myös ulkona
 • henkilökohtaiset tavarat (myös särkylääkkeet yms.)
 • tämän kirjeen mukana tuleva leirikortti asianmukaisesti täytettynä
 • omasta kynästä ei ole haittaa

Et tarvitse

 • mankkoja, kaiuttimia, tietokoneita, pelikoneita tai vastaavia - hyvä nyrkkisääntö on, että kaikki puhelinta suuremmat elektroniikkavempaimet jäävät kotiin
 • energiajuomia
 • päihdyttäviä aineita tai nikotiinituotteita

Muonion seurakunnan rippikoulut ovat päihteettömiä ja savuttomia; emme myöskään käytä energiajuomia. Päihteiden käyttö aiheuttaa leiriläisen poistamisen leiriltä ja kotiin palauttamisen omin kustannuksin. Nikotiinituotteiden käytöstä olemme yhteydessä kotiin. Leirialueelta ei leirin aikana saa poistua. Myös majoitustiloista poistuminen hiljaisuuden aikana on turvallisuussyistä kielletty. 

Leirikortti

Olet saanut leirikortin, täytä se ja ota mukaan leirille. Kortit kerätään leirin alussa ja niissä olevat tiedot ovat luottamuksellisia.

Ilmoita ruokavalioosi liittyvät asiat Eltsille etukäteen.

Puhelinpelisäännöt

Toimivat yhteydet ulkomaailmaan ovat tärkeitä ja joskus puhelinta voidaan tarvita riparin työskentelyissäkin. Puhelimen käyttö ei kuitenkaan saa olla haitaksi yhteisissä tilaisuuksissa eikä valvottaa yöllä. Jos ongelmaa ilmenee, puhelimet kerätään parkkiin ohjelmien ajaksi ja/tai yöksi.

Vakuutus

Leiriläiset on vakuutettu ryhmätapaturmavakuutuksella, joka kattaa leirillä tapahtuvista tapaturmista aiheutuneet kulut. Seurakunta ei vastaa leirille mukaan otetuista kännyköistä, silmälaseista, kameroista yms.

Leirin vastaava ohjaaja

Nuorisotyönohjaaja Elina Heikkilä

040 578 4176

elina.m.heikkila@evl.fi

Pappi Anu Toivonen 044 021 5792 anu.toivonen@evl.fi

-----

Päivitys 13.4.2021

Pääsemme taas kokoontumaan!

 • Riparinuortenilta perjantaina 7.5. klo 18 Pappilassa 
 • Aloitusripari 21.-23.5. Muotkavaarassa. Viikonloppuleiri alkaa perjantaina alkuillasta ja päättyy sunnuntaina messuun Muonion kirkossa. Messu alkaa klo 11 ja kestää noin tunnin. 

Rippileirin osalta elämme yhä jännityksessä:

 • Suunnitelma A: leiri alkukesästä Hetassa kuten sovittu, ja konfirmaatio 13.6.
 • Suunnitelma B: leiri loppukesästä erikseen enontekiöläisistä, ja konfirmaatio loppukesästä ennen koulun alkua
 • Suunnitelma C: leiri alkukesästä Hetassa kuten sovittu, ja konfirmaatio loppukesästä ennen koulun alkua 

Rajoituksista riippuu mikä meille on mahdollista, joten odottelemme tilanteen etenemistä!

-------

 

Päivitys 30.3.2021

Edessä on tuntematon tulevaisuus, mutta rippikoulu etenee!

Ensin katsotaan kauemmas. Teimme Enontekiön nuorisotyönohjaajan Heikin kanssa videotiedotteen, jonka kirjallinen tiivistelmä on tässä:

Pyrkimys on, että rippileiri pidetään kesällä 6.-12.6. Hetan Kodalla yhdessä Enontekiön seurakunnan kanssa, ja Muonion riparilaisten konfirmaatio on Muonion kirkossa 13.6. Tämä on suunnitelma A.

Jos kokoontumis- tai muut rajoitukset tekevät tämän mahdottomaksi, tiemme enontekiöläisten kanssa erkanee, ja Muonion rippileiri siirtyy loppukesään lähemmäs koulun alkua. Tämä on suunnitelma B.

Toivomme, että rajoitukset löysäävät kesää kohti. On selvää, että 6 hengen rajoituksilla ei kummoista leiriä tehdä, konfirmaatiosta puhumattakaan. (Viime kesänä kirkossa oli kokoontumisrajoitus 120 henkeä, ja silloinkin 26 riparilaisen konfirmaatio jouduttiin pilkkomaan kolmeen eri tilaisuuteen ja vierasmäärää rajusti rajaamaan).

 

Sitten lähiajan ohjeet:

Lauantaina 3.4. klo 18 julkaistaan Muonion seurakunnan YouTube-kanavalla Kynttiläkirkko-video. Kynttiläkirkon viettäminen on pitkä muoniolainen perinne, se on paikallinen pääsiäisyön tilaisuus, jonka kautta siirrytään pitkäperjantain synkistä tunnelmista pääsiäiseen ja iloon ylösnousemuksesta. Tänä vuonna kynttiläkirkko siis on tallenne. Katso tallenne viikon kuluessa sen julkaisusta, eli viimeistään 10.4., ja vastaa kysymyksiin (lähetä vastaukset Anulle wappiin, voit laittaa videon tai kirjoittaa):

 1. Miksi me kristityt vietämme pääsiäistä?
 2. Kerro kaksi asiaa, jotka ovat Kynttiläkirkossa tärkeitä ja merkittäviä ihmisille, jotka siihen osallistuvat. Miksi ne ovat heille tärkeitä? Jos he eivät itse kerro videolla syitä, kerro sinä siitä, mikä käsitys sinulle syntyi Kynttiläkirkon äärellä.
 3. Musiikki on ollut aina Kynttiläkirkossa suuressa roolissa. Mistä laulusta itse pidit eniten ja miksi?
 4. Ajattele Kynttiläkirkkoa kokonaisuutena. Siinä oli monelle ihmiselle tehtäviä (lukea, kertoa omasta kokemuksesta, rukoilla, soittaa, laulaa, kuvata, editoida..) Mitkä tehtävät olisivat omien lahjojesi ja kiinnostustesi mukaisia, jos sinua pyydettäisiin mukaan tekemään tällaista videota? 

--

Ja sitten pääsiäisen jälkeisestä ajasta. Jos rajoitukset sallivat, jatkamme näin:

 • Riparinuortenilta perjantaina 7.5. klo 18 Pappilassa 
 • Aloitusripari 21.-23.5. Muotkavaarassa. Viikonloppuleiri alkaa perjantaina alkuillasta ja päättyy sunnuntaina messuun Muonion kirkossa. Messu alkaa klo 11 ja kestää noin tunnin. 

Näillä mennään!

t. Anu & Eltsi & Heikki

-------------------------------------------------

Päivitys 26.2.2021

Rajoitusten tiukentuminen muuttaa rippikoulun ohjelmaa:

 • Riparinuortenilta 19.3. siirtyy > pe 7.5. klo 18 Pappilassa
 • Aloitusripari 26.-28.3. siirtyy > 21.-23.5.
 • Kynttiläkirkko 3.4. on oletettavasti striimi, jonka katsomisesta saat ohjeet

Ohjelma siis tästä eteenpäin on:

 • Kynttiläkirkko lauantaina 3.4. tulee striiminä / tallenteena, saat siihen ohjeet lähempänä
 • Riparinuortenilta perjantaina 7.5. klo 18 Pappilassa 
 • Aloitusripari 21.-23.5. Viikonloppuleiri päättyy messuun Muonion kirkossa. Messu alkaa klo 11 ja kestää noin tunnin. 

Leirijakson ja konfirmaation osalta joudumme nyt taas elämään epävarmuudessa. Toivotaan, että kaikki menee hyvin, ja voimme pysyä alkuperäisessä suunnitelmassa. Rippikoulu pidetään joka tapauksessa, tavalla tai toisella!

t. Anu ja Eltsi

 

Päivitys 10.2.2021

Lupasin nostaa kevään ohjelmaa vähän ylemmäs tässä sivulla.

Rippikoulumme ohjelma näyttää alustavasti tältä (päivittyy): 

 • Rippikoulun aloitus (etänä, näiden videoiden myötä)
 • Messu kirkossa sunnuntaina 31.1. Saavu paikalle klo 10, messu alkaa klo 11 ja kestää reilun tunnin.
 • Riparinuortenilta perjantaina 12.2. klo 19 Pappilassa
 • Riparinuortenilta perjantaina 19.3. klo 19 Pappilassa 
 • Aloitusripari 26.-28.3. Viikonloppuleiri päättyy palmusunnuntain perhemessuun Muonion kirkossa. Messu alkaa klo 11 ja kestää noin tunnin. 
 • Kynttiläkirkko lauantaina 3.4. klo 21 (tai muu pääsiäisajan jumalanpalvelus)
 • Messu kirkossa sunnuntaina 23.5. klo 11

Lisäksi käyt yhdessä vapaavalintaisessa seurakunnan tilaisuudessa. Laita tilaisuudesta Anulle selfie, josta käy ilmi, että missä tilaisuudessa olet. Laita kuvan liitteeksi kaksi havaintoasi tilaisuudesta. Havainnot voivat olla mitä vain, liittyen esimerkiksi tunnelmaan, tapahtuman sisältöön, osallistujiin, mihin vain mikä kiinnittää huomiosi. Käy valitsemassasi tilaisuudessa toukokuun puoliväliin mennessä.

Käymme ryhmänä ehtoollisella jo rippikoulun aikana.

Kesän leirijaksolle pyrimme lähtemään suht heti perään kun koulu loppuu, eli 6. tai 7. kesäkuuta aloitellaan ja vietetään siinä ripariviikkoa lauantaihin 12.6. asti. Menemme Hetan kodalle yhdessä Enontekiön riparilaisten kanssa.

Konfirmaatio juhlitaan Muonion kirkossa sunnuntaina 13.6.2021 klo 11. 

 

Päivitys 23.1.2020

Riparin leiripaikka vahvistui: menemme kesäkuussa Hetan kodalle, ja yhdistämme leirillä voimamme Enontekiön seurakunnan kanssa! 

Menemme rippikoulussa terveysturvallisuus edellä, ja sen suhteen tilanne elää koko ajan. Tarkkailemme tilannetta, ja teemme muutoksia suunnitelmissamme tarpeen mukaan. 

 

Päivitys 18.12.2020

Rippikoulu alkaa! (videoiden myötä)

Aloitamme riparin kolmen videon myötä, tai neljän, jos lasketaan se video, jonka lähetät meille.

Lue ensin tämä päivitys (18.12.2020) kokonaisuudessaan. Tästä löytyvät paitsi nämä aloitustehtävät, myös jatko-ohjelman päivämäärät. Käytä tämä myös huoltajiesi nähtävillä, jotta hekin näkevät ohjelmamme, sekä kesän leirihahmotelman ja konfirmaatiopäivän.

Mutta sitten riparihommiin! Tehtäväsi on katsoa kolme videota ja kuvata yksi. Katsottaviin videoihin liittyy kysymyksiä, ja niihin vastataan sillä videolla, jonka sinä lähetät meille.

 

Video 1: Emilia-papin video "Rippikoulu ilmoittautumisesta konfirmaatioon" käy läpi rippikoulun yleistä kulkua. 

Kysymykset:

1. Mitä odotat itse eniten riparilta?

2. Videolla käydään läpi se, mihin rippikoulu ja konfirmaatio oikeuttavat. Mikä näistä oikeuksista tuntuu sinusta juuri nyt tärkeimmältä?

 

Video 2: Meidän eli Anun ja Eltsin kuvaama heippa-video

Tähän videoon ei liity kysymyksiä, mutta tietoa meidän omasta riparista, ja esimerkki sinulle siitä, millaisen videon voit kuvata puolestasi meille. Kuten päältä näkyy, videon laatu ei nyt ole se pointti, vaan sisältö ratkaisee.  

 

Video 3: Jouluaattona klo 15 julkaistaan seurakunnan etusivulla jouluhartausvideo.

Video oli nähtävissä uudenvuodenaattoon asti. Jos et katsonut sitä, katso sen sijaan tämä video (virtuaalikirkko.fi).

Kysymykset:

1. Keitä tuttuja henkilöitä tunnistit videolta?

2. Mitä pidit videon toteutuksesta?Mikä oli mielestäsi videon hienoin/koskettavin/puhuttelevin kohta?

3. Mitä sinusta on kivointa joulunvietossa?

 

Tehtävä: Kuvaa oma esittelyvideo (tämän voi tehdä aikaisintaan jouluaattona)

Asetu jonkun kotisi joulukoristeen äärelle, ja kuvaa meille sen kanssa lyhyt esittelyvideo. Koristeen näkymisen kanssa ei ole niin justiinsa, pääasia että sinä näyt videolla. Kerro kuka olet ja missä asut. Kerro videossa myös vastauksesi kysymyksiin, joita katsomiisi videoihin (Emilia-papin video ja Muonion aattohartaus) liittyi. Lähetä video Whatsappissa Anulle 044-021 5792, vuoden loppuun mennessä. Videota eivät katso muut kuin Anu ja Eltsi, ja se poistetaan tammikuussa kun olemme molemmat ehtineet sen katsoa. 

 

Rippikoulumme ohjelma näyttää alustavasti tältä (päivittyy): 

 • Rippikoulun aloitus (etänä, näiden videoiden myötä)
 • Messu kirkossa sunnuntaina 31.1. Saavu paikalle klo 10, messu alkaa klo 11 ja kestää reilun tunnin.
 • Riparinuortenilta perjantaina 12.2. klo 19 Pappilassa
 • Riparinuortenilta perjantaina 19.3. klo 19 Pappilassa 
 • Aloitusripari 26.-28.3. Viikonloppuleiri päättyy palmusunnuntain perhemessuun Muonion kirkossa. Messu alkaa klo 11 ja kestää noin tunnin. 
 • Kynttiläkirkko lauantaina 3.4. klo 21 (tai muu pääsiäisajan jumalanpalvelus)
 • Messu kirkossa sunnuntaina 23.5. klo 11

Käymme ryhmänä ehtoollisella jo rippikoulun aikana.

Kesän leirijaksolle pyrimme lähtemään suht heti perään kun koulu loppuu, eli 6. tai 7. kesäkuuta aloitellaan ja vietetään siinä ripariviikkoa lauantaihin 12.6. asti. 

Konfirmaatio on suunniteltu juhlittavaksi heti leirin perään Muonion kirkossa sunnuntaina 13.6.2021 klo 11. Pidetään tämä päivä ellei ole syytä sitä muuttaa. 

 

t. Anu & Eltsi

-----------

Päivitys 7.12.2020

 

Vuosi 2020 on osoittautunut yllätykselliseksi, ja sen vuoksi myös rippikoulun aloitus poikkeaa aiemmin ilmoitetusta.

Vuoden 2021 rippikoulu ei ala kirkosta 13.12., vaan ripari-infot tulevat videoiden muodossa. Emme siis kokoonnu!

Palauta keskiviikkoon 16.12. mennessä joko se alkuperäinen ilmoittautumislomake, tai se, joka ilmestyy postilaatikkoosi lähiaikoina (postitettu 9.12.), täytettynä ja huoltajien allekirjoittamana. Palauta joko

 • tuomalla itse lomake kirkkoherranviraston postilaatikkoon (virasto on pitkä, vihreä talo osoitteessa Puthaanrannantie 14, sen päädyssä on kaksi postilaatikkoa, toisessa lukee seurakunta)
 • postittamalla Muonion seurakunnan kirkkoherranvirastoon (PL 39, 99301 Muonio)

Kun ilmoittautuminen on kaikkien osalta hoidettu, laitamme linkit muutamiin videoihin, joiden myötä saadaan rippikoulu alkuun. Laitamme viestiä myös huoltajille, ja vahvistamme leiriajan ja konfirmaatiopäivän. Leirijakso on suunnitelmissa pitää kesäkuun alussa. Konfirmaatiopäiväksi olemme kaavailleet jompaakumpaa juhannusta edeltävistä sunnuntaista.

Rippikoulumme ohjelma näyttää alustavasti tältä (päivittyy): 

 • Joulun tilaisuus (etänä), saamiesi ohjeiden mukaan
 • Messu kirkossa sunnuntaina 31.1. Saavu paikalle klo 10, messu alkaa klo 11 ja kestää reilun tunnin.
 • Riparinuortenilta perjantaina 12.2. klo 19 Pappilassa
 • Riparinuortenilta perjantaina 19.3. klo 19 Pappilassa 
 • Aloitusripari 26.-28.3. Viikonloppuleiri päättyy palmusunnuntain perhemessuun Muonion kirkossa. Messu alkaa klo 11 ja kestää noin tunnin. 
 • Kynttiläkirkko lauantaina 3.4. klo 21 (tai muu pääsiäisajan jumalanpalvelus)
 • Messu kirkossa sunnuntaina 23.5. klo 11

Näiden lisäksi yksi vapaavalintainen tilaisuus, josta lähetät selfien Eltsille. Kerro, mikä tilaisuus oli kyseessä, ja kerro tilaisuudesta kaksi asiaa.

Pyrimme myös osallistumaan Yhteisvastuukeräykseen.                                                      

 

Leirijakso pidetään kesäkuussa 2021, ja konfirmaatio on Muonion kirkossa leirin perään.

--------------------------------------

Rippikoulu on matka ihmeiden äärelle. Elämä on ihmeellistä, sinä itse olet suuri ihme. Kristillisen uskomme ytimessä on Jumalan ihmeellinen rakkaus meitä ihmisiä kohtaan. Tätä kaikkea me ihmettelemme yhdessä.

Rippikoulumme koostuu ennakkojaksosta, leirijaksosta ja konfirmaatiosta. Ennakkojaksolla tutustumme seurakunnan toimintaan ja toimimme itse sujuvasti mukana. Ennakkojaksolla on myös viikonlopun mittainen aloitusripari. Varsinainen leirijakso on vuorossa kesällä, ja konfirmaatio sen perään.

Kuljemme riparimatkaa yhdessä ryhmässä, eli riparimme on passiton: riparipassia, johon keräisit läsnäolomerkintöjä, ei siis jaeta. Jos joudut olemaan poissa tapaamisesta, ota yhteyttä Anuun ja sovitaan, kuinka tapaaminen korvataan.

Vapaavalintaisesta tilaisuudesta lähetetään Anulle selfie tai muu kuva, jossa näkyy, että riparilainen on ollut paikalla, ja  kerrotaan missä ollaan ja mikä tilanne. 

 

Terveisin rippikouluohjaajasi

Anu (044-021 5792) ja Eltsi (040-578 4176)

 

YouTube-video

Ota yhteyttä

Turistipappi

Instagram tunturilapinturistipappi

Tunturi-Lapin turistipappina työskentelen neljän kunnan ja neljän seurakunnan alueella: Enontekiöllä, Muoniossa, Kittilässä ja Kolarissa. 

Useimmat yhteydenotot koskevat vihkimisiä. Lapin luonto tarjoaa sille huikeat puitteet, ja lähdenkin oikein mielelläni suunnitteluihin mukaan. Vihin keroilla, kuruissa ja laavuilla ympäri vuoden, ja aina välillä pistäydytään sisätiloissakin, Tunturi-Lapista kun löytyy tunnelmallisia kirkkoja ja kappeleita vaikka kuinka. Yhteyttä voi ottaa joko suoraan minuun tai sitten kyseiseen seurakuntaan.   

Kauttani löytävät palvelupaikkansa myös vapaaehtoiset viikkopapit, jotka palvelevat ympärivuotisesti Ylläksellä ja Kilpisjärvellä kevään hiihtoviikkojen aikaan. Viikkopapit tunnistaa poluilla, mäessä ja laduilla helposti tunturipapin liivistä.