Häät

Seurakunta rukoilee avioliittoon aikovien puolesta jumalanpalveluksessa ennen vihkimistä. Hääjuhlaan kokoontunut seurakunta rukoilee vihkimistilaisuudessa pariskunnan puolesta. Pappi vihkiessään siunaa aviopuolisot. Rukous ja siunaus kantavat vihkimisessä alkanutta yhteistä avioliittoa.

Tiesitkö, että kirkkohäät saa myös pienesti: kirkollinen vihkiminen on mahdollista toimittaa kahden todistajan läsnäollessa. Todistajat saa tarvittaessa seurakunnan puolesta.

Maistraatissa solmittu siviiliavioliitto voidaan siunata.

22022022 on sama luku eestaas.

Soma homma!

Muonion kirkossa vietetään hääyötä 22.02.2022. Hääyö on vaivaton vihkitapahtuma. Voitte tulla vieraiden kanssa, tai ihan kahdestaan. Teitä varten on kirkossa pappi, kanttori ja tarvittaessa todistajat.

Mukaan tarvitset vain

• tulevan puolisosi ja sormukset
  • avioliiton esteettömyystodistuksen
  • molempien henkilöllisyystodistukset
  • vihkiraamatun, joka muoniolaisille löytyy kirkosta ja muut saavat sen kotiseurakunnasta

Vihkiajat ovat puolen tunnin välein klo 18-22. Oman ajan voi varata ystävänpäivään 14.2.2022 mennessä kirkkoherranvirastosta puh. 0400 642 949 (ma 10-14, ke 13-17) tai muonio@evl.fi, tai suoraan Anulta 044-021 5792, anu.toivonen@evl.fi

Lisätietoja saapi Anulta, tämän linkin takaa löytyviltä hääsivuiltamme sekä Hääyö-tapahtuman sivuilta tästä linkistä.

Hääpari poistumassa alttarilta vihkimisen jälkeen. Sulhasella tumma puku, morsiamella valkoinen puku ja kimppu

Ennen vihkimistä avioliiton esteet tutkitaan. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu ja pari voi mennä naimisiin. Esteiden tutkintaa pyydetään viimeistään viikkoa ennen häitä.

Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus

Avioliitto solmitaan joko kirkollisena vihkimisenä tai siviilivihkimisenä. Siviilivihkimisen jälkeen liitto voidaan siunata kirkossa.

Ketkä voivat mennä kirkossa naimisiin

Kirkkohäihin liittyy tapakulttuuria, joka ei ole varsinaisesti osa vihkimisen kulkua. Näitä ovat myös tapa saattaa morsian sulhasen luo ja suudelma aviopuolisoiksi julistamisen jälkeen. Monet muutkin tavoista ovat vakiinnuttaneet asemansa suomalaisessa hääperinteessä.

Häätavat kirkossa

Vihki- eli toimituskeskustelussa keskustellaan papin kanssa avioliiton merkityksestä, vihkimisen kulusta ja vihkikaavan yksityiskohdista. Keskustelun yhteydessä täytetään alustavasti vihkimisilmoituslomake ja sovitaan mahdollisista kuulutuksista.

Vihki- eli toimituskeskustelu

Kirkkohäissä pyydetään siunausta avioliitolle. Pari lupautuu naimisiin mennessään rakastamaan toisiaan myös vaikeina aikoina. Vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi todistajaa. Pappi huolehtii vihkimisen kulusta.

Vihkimisen kulku

Maistraatissa solmitulle avioliitolle voidaan pyytää siunausta evankelis-luterilaisen perinteen mukaisesti. Tilaisuus muistuttaa kirkollista vihkimistä. Merkittävin ero on kysymysten sanamuodossa, koska siunausta pyydetään jo solmitulle avioliitolle. Avioliiton siunaaminen