Muonion seurakunnan historiaa

Pysyvä suomalainen asutus oli syntynyt Muonioon jo 1500-luvulla. Hallinnollisesti tämä hyvin harvaan asuttu alue kuului silloin Tornion seurakuntaan. Vuonna 1788 Muoniosta muodostettiin Ruotsin Pajalan seurakuntaan kuuluva kappeliseurakunta. Muoniosta tuli itsenäinen kirkkoherrakunta vuonna 1812 Haminan rauhan seurauksena. Tässä 1809 tehdyssä rauhansopimuksessa vedettiin uusi raja Venäjän suuriruhtinaskunnan ja Ruotsin kuningaskunnan välille. Pohjoisessa raja kulki Tornionjokea pitkin. Uusi raja jakoi silloisen Muonionniskan kappeliseurakunnan kahtia. Muonion kirkko on yksi harvoista muoniolaisista rakennuksista, joka selviytyi Lapin sodasta.

Muonion, niin kuin koko Tornio- ja Muoniojokilaakson alue, on lestadiolaisen herätysliikkeen ydinaluetta. Lestadiolaisuus syntyi rajajoen takana Karesuvannossa (90 km pohjoiseen) ja Pajalassa (100 km etelään), ja levisi heti alkuvaiheessaan Muonioon. Historiallisista syistä alueen lestadiolaisuus kuuluu Rauhan Sana -lestadiolaisuuteen. Muoniossa toimii kaksi lestadiolaista paikallisosastoa: Muonion Rauhan Sana sekä Ylimuonion Rauhan Sana, joka omistaa rukoushuoneen Ylimuoniossa. Lisäksi herätysliikkeellä on Ylimuoniossa kauniin Visannonkosken rannalla Visannon maja, jota seurakunta vuokraa leiripaikkanaan.

Yhdistyksillä on säännöllistä seuratoimintaa. Yhteistyössä seurakunnan kanssa järjestetään vuosittain kolmipäiväiset juhannusseurat, vuorovuosina kirkossa ja Ylimuonion rukoushuoneella. Yhdistykset järjestävät yhdessä seurakunnan kanssa paikallisradiotoimintaa, Seurakuntaradio lähettää ohjelmaa juhannuksen, Rauhan Sanan Suvijuhlien ja pyhäinpäivän aikaan Muonion ja paikoin naapurikuntienkin alueella taajuudella 89.3 MHz.

Muonion seurakunta 200 vuotta -historiateoksen on koonnut muoniolaissyntyinen filosofian ja kasvatustieteen tohtori Martti Vuollo.

Kirjan kansi, sinisellä taustalla Muonion kirkko ja teksti Martti Vuollo Muonion seurakunta 200 vuotta
Martti Vuollon Muonion seurakunta 200 vuotta -historiateos
Muistotaulu kirkon jälleenrakennuksen ajalta