Avioliiton esteiden tutkinta

Avioliittoon vihkimistä edeltää aina avioliiton esteiden tutkiminen. Siinä selvitetään, että aiotun avioliiton solmimiselle ei ole laissa säädettyä estettä. Avioliiton esteiden tutkinta hoidetaan kirkkoherranvirastossa.

• Tutkinta tulee tehdä vähintään seitsemän vuorokautta ennen vihkimistä. Todistus on voimassa neljä kuukautta.

• Avioliiton esteiden tutkinta tapahtuu siinä seurakunnassa missä kihlakumppanit, tai toinen heistä, ovat kirjoilla. Esteiden tutkinnan voi hoitaa myös ev.-lut. kirkon asiointipalvelun kautta. Lisäksi esteiden tutkinta voi tapahtua maistraatissa.

Ennen vihkimistä avioliiton esteet tutkitaan. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu ja pari voi mennä naimisiin. Esteiden tutkintaa pyydetään viimeistään viikkoa ennen häitä.

Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus

Hääkimppu kirkon portaalla, taustalla hääpari joista näkyy vain jalat
Kirkon kuvapankki/Tinca Björke